Badacsonyi túra

Badacsony túra: vitorláskirándulás a Balaton északi partján található szőlőhegyre, borkóstolóval, pincelátogatással egybekötött kirándulások.

Vitorláskirándulás Badacsonyba

Balatonboglári kikötőből startol a vitorlástúra, de bármely balaton-parti városban is lakjon a vendég, kisbusszal transzferálják a kikötőbe. Kiscsoportos kirándulásról van szó, a résztvevők száma általában 20 fő alatt van.

Útközben betekintést nyerhetnek a vitorlázás szépségeibe és nehézségeibe, de a Balaton vízének és tájának csodálata az út során mindenképpen feledhetetlen élményt nyújt.

A badacsonyi kikötést követően kisbusszal transzfer a Bacchus étterembe, ahol ebéd várja az út során megéhezett utazókat. Ezt követően a szőlőhegyet ismerhetik meg a kirándulás során, külön érdekességként az egykori vulkáni működésre emlékeztető bazalt "orgonasípok" jelenséget. Végezetül borkóstoló egy badacsonyi pincében, majd szabadprogram a kikötőben visszaindulásig.

Badacsonyi látkép

Nem csak szervezett vitorlásprogrammal, hanem menetrendszerint induló hajójáratokkal is elérhető Badacsony és a természeti szépségekben is bővelkedő szőlőhegyet nem szabad kihagyni Balatoni nyaralásunk során.

Badacsony

Egykori vulkán, tanúhegy. Bazaltlávából képződött és erdővel körülfont oszlopsorozatokból álló körfal övezi, minden oldalról egyazon alakot mutat, 438m magas. A hegy két csonka kúpból épül fel: az alsó majdnem szabályos körív alakú, pannon üledékből, a második meredek oldalú csonka bazaltkúp. A pannon rétegekre az első kitöréskor kb. 280 m magas bazalt lávakő rakódott. A harmadik kitöréskor hólyagos bazaltból álló süveg borult a tufára. Lejtőjén, az egykori Pannon tenger üledékén, amelyet bazaltzúzalék erősít, szüretelik a híres badacsonyi borokat. A hegyen 280m magasságig szőlőtermesztésre alkalmas laza talaj van. A déli oldalon sok napfény éri a szőlőt. A Badacsony szőlő, a bor, a Balaton jelképévé vált. 1965 óta tájvédelmi körzet, 1997-től része a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak.

A hegyre felvezető utat bazaltkő burkolat fedi, és ugyanilyen támfal szegélyezi. Az út kikövezett árkában a Kisfaludy forrás csordogál.

Kisfaludy Sándor írásai, költeményei irányították az olvasó ember figyelmét a Badacsonyra. Feleségével Szegedy Rózával is egy badacsonyi szüreten találkozott először.

A legjobb bor a Badacsony déli, sok napsütést kapó oldalán terem. A badacsonyi bor erejének, kitűnő zamatának okát a szakértők a lávatalaj minőségében, a bőséges nyári és nem csak felülről, hanem a Balaton vizéről is visszaverődő , tehát a talajt kétszeresen is érő napsugárzásban látják. A meredek hegyoldalakra a napsugarak meredekebben esnek és ez is növeli a fény erejét. A bazalt nappal felmelegszik éjjel pedig kisugározza a meleget. Azt is megfigyelték, hogy a jégverés a déli oldalt elkerüli, a hegy szinte eltereli a jégfelhőket.

Az itteni borok közül az első helyre a Szürkebarátot teszik. Nem őshonos fajta, francia eredetű. Szeptember közepére érik be. Sok termelő a Kéknyelűt részesíti előnyben. Ez valószínűleg magyar eredetű, nevét a kékes színű levélnyeléről kapta. A szőlő mellett a gyümölcsök is értékes kincsei a Badacsonynak. Különösen az őszibarack az, ami igen nagyra megnő és páratlanul jó ízű. Itt virágzik ki legkorábban és itt érik be legelőbb hazánkban az őszibarack.

Kisfaludy-ház

Látnivalók

  • Szegedy Róza-háza
  • Kisfaludy-ház
  • Kisfalu-kilátó

Szent György-hegy

Hasonló szépségű, mint a Badacsony, csak kevesebbet írtak róla, kevesebben keresik fel. 415 m magas.

A hegy európai hírű nevezetességei a bazaltorgonaként emlegetett 20-25 m magas 1-2 m átmérőjű oszlopok. A szorosan egymás mellett álló oszlopok orgonasíp módjára sorakoznak. Az oszlopok keletkezését a tudomány a láva hűlési és kristályosodási folyamataival magyarázza. Kihűlés közben a láva összehúzódott, a gyors hőmérsékletvesztés miatt felszínére merőlegesen hézagok keletkeztek, és az összehúzódott anyagoszlopszerűen szilárdult meg. Az oszlopokon vízszintes elválási hézagok is keletkeztek, olyanok, mintha gigantikus pénzoszlopok volnának. A hegy déli oldalán szőlőültetvényekkel találkozhatunk.

Gréta Tours Utazási Iroda © 2006-2017